Om kören

Stockholms Gosskör består av ca 180 pojkar och män i åldrarna 8 till 80 år, inkluderat Veterankören.

Kören bildades 1938 av Erik Algård och har under åren fått stor uppskattning både i Sverige och utomlands och har bl.a. utsetts till Choir of the Federation and Cultural ambassador i EU, en titel som tidigare tilldelats King’s College Cambridge Choir och Le Choir de Montserrat.

Körens grund är klassisk körmusik efter engelsk förebild, vilket betyder att kören sjunger i fyra stämmor – sopran, counter- tenor, tenor och bas. Idag har kören en bred repertoar som spänner över alla genrer, en förändring som skett under de drygt 40 år som kören varit verksam med Roland Nilsson som var konstnärlig ledare 1968–2008 och med Karin Skogberg Ankarmo som är konstnärlig ledare sedan 2008.

Stockholms Gosskör sjunger allt från Bach till Coldplay och har de senaste åren medverkat såväl i Allsång på Skansen som vid nationaldagsfirandet på Kungliga slottet. Kören turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands och har sjungit i de flesta länder i Europa och även i USA. Kören gjorde hösten 2011 en utlandsturné till Kina, med bl.a. en direktsänd konsert i kinesisk radio. Stockholms Gosskör gästas också regelbundet av körer från andra länder. 2013 genomförde kören en Jubileumsturné till Slovakien, Tjeckien, Tyskland och Österrike och våren 2019 sjöng kören i Peterskyrkan i Vatikanstaten, samt i Chengdu i Kina.

H.M. Drottning Silvia är körens högsta beskyddarinna. Kören har bland annat sjungit vid H.M. Konung Carl XVI Gustafs och H.K.H. Prins Carl Philips respektive dop, men också vid H.K.H. Prinsessan Birgittas bröllop, H.K.H. Prinsessan Sibyllas begravning, H.K.H. Kronprinsessan Victorias lysningsmottagning och även vid H.K.H. Prinsessan Estelles dopmottagning.