Om kören

Stockholms Gosskör består av ca 150 pojkar och män i åldrarna 8–43 år. Kören bildades 1938 av Erik Algård och har under åren fått stor uppskattning både i Sverige och utomlands och har bl.a. utsetts till Choir of the Federation and Cultural ambassador i EU, en titel som tidigare tilldelats King’s College Cambridge Choir och Le Choir de Montserrat.

Körens grund är klassisk körmusik efter engelsk förebild, vilket betyder att kören sjunger i fyra stämmor – sopran, counter- tenor, tenor och bas. Idag har kören en bred repertoar som spänner över alla genrer, en förändring som skett under de drygt 40 år som kören varit verksam med Roland Nilsson som var konstnärlig ledare 1968–2008 och med Karin Skogberg Ankarmo som är konstnärlig ledare sedan 2008.

Stockholms Gosskör sjunger allt från Bach till Coldplay och har de senaste åren medverkat såväl i Allsång på Skansen som vid nationaldagsfirandet på Kungliga slottet. Kören turnerar regelbundet både i Sverige och utomlands och har sjungit i de flesta länder i Europa och även i USA. Kören gjorde hösten 2011 en utlandsturné till Kina, med bl.a. en direktsänd konsert i kinesisk radio. Stockholms Gosskör gästas också regelbundet av körer från andra länder. 2013 genomförde kören en Jubileumsturné till Slovakien, Tjeckien, Tyskland och Österrike och sommaren 2014 åker man till USA, för att konsertera i New York, Philadelphia och Washington.

H.M. Drottning Silvia är körens högsta beskyddarinna. Kören har bland annat sjungit vid H.M. Konung Carl XVI Gustafs och H.K.H. Prins Carl Philips respektive dop, men också vid H.K.H. Prinsessan Birgittas bröllop, H.K.H. Prinsessan Sibyllas begravning, H.K.H. Kronprinsessan Victorias lysningsmottagning och även vid H.K.H. Prinsessan Estelles dopmottagning.

Exempel på framträdanden under åren

1946 H.M. Konung Carl XVI Gustafs dop, Slottskyrkan.
1961 Prinsessan Birgittas bröllop i Storkyrkan.
1972 Prinsessan Sibyllas begravning, Slottskyrkan.
1976 Konsert i katedralen i Lourdes i södra Frankrike. Kvällskonsert med 1000-tals åhörare både i kyrkan och i hela staden (över högtalarna), Det går inte att beskriva hur kören blev firad.
1979 H.K.H. Prins Carl Philips dop i Slottskyrkan.
På 80-talet framträdande i Händelfestivalerna i Göttingen Tyskland.
1981 3 veckors turné i Amerika. Kören reste hela vägen som Moberg beskrev i sina böcker om ut- och invandrarna på 1800-talet. Hemresa med konserter genom Canada, Niagara och New York.
1990 Konserter i Berliner Schauspielhaus för utsålda hus
I juli 2009 framträdde kören i det direktsända TV-programmet Allsång på Skansen. Just denna dag sattes ett nytt publikrekord med över 21 000 besökare!
1 juni 2010 sjöng Stockholms Gosskör vid lysningsmottagningen för H.K.H. Konprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling på Stockholms Slott.
2011 direktsändes Stockholms Gosskörs konsert i kinesisk radio som ”The Weekly Radio Concert” från ett fullsatt i Konserthus i Shanghai.
2015 radiosänd högmässa från St Thomas Church i New York

På 70 och 80-talet deltog kören flera gånger på festivalerna i Poznan.

Kyrkokonserter

1968 Konserthuset, Prag.
1974 Saint Pauls Cathedral, London.
1974 Southwark Cathedral, London.
1976 Notre Dame, Paris.
1981 St. Patrick, New York.
80-talet Friedrich Wilhelm Gedächtnis Kirche i Berlin.
1984 St. Peterskyrkan Rom, medverkan i Pingstmässan med Påven.
Konserter i Westminster Abbey, London, Markuskyrkan i Venedig (1996) och klostret i Montserrat utanför Barcelona (2005) är exempel på andra kyrkokonserter som kören gett genom åren.