Stockholms Gosskör utsedd till huvudkör vid gosskörfestival

By 11 mars, 2009Pressmeddelande

Stockholms Gosskör har utsetts till huvudkör vid Gosskörfestivalen i Rättvik i sommar.

 

Stockholms Gosskör kommer även att medverka i sommarens stora internationella körfestival Pueri Cantores i Stockholm i juli. Det är bråda tider för Sveriges främsta gosskör med andra ord.

Svenska Kyrkans Gosskörförening anordnar sedan 1985 årligen en Gosskörfestival. De senaste åren har den förlagts till Rättvik och det är en tradition för många av landets gosskörer. Själva Gosskörfestivalen är en plats där både ledare och korister kan utbyta erfarenheter med varandra, något som är inspirerande och utvecklande. Festivalen avslutas med en gemensam konsert i Falu Kristine Kyrka där Gosskörfestivalens olika grupper framför sina respektive program. Från de yngsta koristerna i aspirantkören till de äldsta koristerna i manskören. Dessutom samlas festivalens alla korister i en festivalkör, som i år leds av Erik Westberg. På programmet står bland annat ”Förklädd Gud”, skrivet av Lars-Erik Larsson.

Att vara huvudkör vid festivalen i Rättvik är ett uppdrag som Stockholms Gosskör är mycket stolt och glad över att kunna åta sig. Det är inte första gången som Stockholms Gosskör blivit utsedd till huvudkör, ett kvitto på att den är förebild för många andra.

I sommar deltar även Stockholms Gosskör i den stora internationella körfestivalen i Stockholm, Pueri Cantores International Congress. De besökande körerna kommer från hela världen, allt från Kongo till Korea, för att nämna några. Den musik man framför är skriven av bl.a. Beethoven, Delibes och Händel. Så här kommenterar Stockholms Gosskörs konstnärliga ledare, Karin Skogberg Ankarmo:

”Det är roligt att vi fått uppdraget att vara huvudkör vid Gosskörfestivalen redan vid mitt första år i kören. Gosskörfestivalen är något jag arbetat och brunnit för i några år nu så jag ser verkligen fram emot att få åka dit som ledare för en huvudkör. Sen får vi heller inte glömma Pueri Cantores i juli där vi kommer att ha en framstående roll. Det här är två uppdrag som kommer att vara oerhört inspirerande för mina korister.”

För ytterligare information:

Hugo Österlund, Ordförande Stiftelsen Stockholms Gosskör Mobil: + 46 730 94 90 62, E-mail: hugo@stockholmsgosskor.se

Karin Skogberg Ankarmo, Konstnärlig ledare
Tel: 08-650 05 18, E-mail: karin@stockholmsgosskor.se

Internet: http://www.stockholmsgosskor.se